SanatMetal
Főoldal  Blog

A fogbeültetéssel kapcsolatos szájhigiéniai tudnivalók

A kiváló szájhigiéné fenntartása mindig kulcsfontosságú a száj- és fogbetegségek kialakulásának megelőzésében, de különösen nagy szerephez jut az implantáció előtt és után. Ennek az az oka, hogy mind a műtét sikerét, mind a beavatkozás utáni komplikációk elkerülését nagyban elősegíti a magas fokú higiénia. 

Annak érdekében, hogy a lehető legideálisabb feltételeket biztosíthassa az implantáció sikeréhez, szájhigiéniai szakértőnk összeállított egy listát az Ön számára a szükséges tudnivalókról.

 

1. Az implantációs beavatkozások előtt mindenképpen javasolt egy professzionális fogkő eltávolítás, mivel a műtét során baktériumok kerülhetnek a véráramba. Célunk egy minél tisztább környezet kialakítása, és a későbbi fertőzések elkerülése.
2. A műtét után ajánlott szájfertőtlenítők használata, ami segíti a sebgyógyulást. A készítményeket kúraszerűen maximum két hétig használjuk. A terület tisztítását puha sörtéjű fogkefével végezzük.
3. Fontos odafigyelni a táplálkozásra is: pár napig kerüljük a tejtermékek és az alkohol fogyasztását, illetve a dohányzást, mivel ezek mind akadályozzák az egészséges sebgyógyulást.
4. A helyes szájápolás módja függ a pótlás típusától:

  • Korona estében használhatunk fogselymet vagy fogköz-tisztító kefét.
  • Híd pótlás estében használhatunk speciálisan kialakított vastagabb fogselymet vagy fogköz-tisztító kefét.
  • Kivehető fogsoros megoldásnál ideális az egycsomós fogkefe

5. Mindegyik pótlás esetében nagyon fontos a félévenkénti/évenkénti professzionális fogkő eltávolítás, amit a hagyományostól eltérően gépi tisztítás helyett az implantátumos pótlásoknál kézzel, egy speciális műanyag vagy teflonbevonatú eszközzel végeznek. Ezzel elkerülik az implantátum felszínének megsértését.
6. Mindenképpen javasolt rendszeres fogászati ellenőrzésre járni, ezzel sokáig megőrizhetjük fogaink épségét és növelhetjük az implantációs pótlások élettartamát!