SanatMetal

Kérdezzen fogorvosunktól

Neve

 

E-mail címe *
Tárgy
Miben segíthetünk *

* kötelező kitölteni

 

Fogorvos válaszol

Kérdés: 15 éves kisfiam futballozás közben elveszítette felső első fogát, szeretnénk implantátummal pótoltatni. Férjemnek nemrégiben műtöttek be ilyet és eddig elégedettek vagyunk. Kérdésem lenne: fiunknak is megoldható-e így a végleges fog?

Valóban az implantációs technika lenne a legjobb és legtartósabb megoldás a gyermek számára, korából adódóan azonban sajnos ez korai. A beültetést csak 18 éves kor felett ajánljuk, a csontosodás miatt.

 

Kérdés: 30 éves dohányos – állítólag -ínysorvadásos nő vagyok, pár fogat elvesztettem a terhességek alatt is. Kérdésem lenne: milyen beültetési lehetőségek vannak? TB-re lehet-e kedvezményt kapni?

Az implantációs tervezés annak függvényében lehetséges, hogy hol és hány fog hiányzik. Az ínysorvadás is befolyásolható tényező lehet, ezért ezt előtte kezelni szükséges. A dohányzás az implantáció kizáró tényezője! Nem csak a műtét és gyógyulás alatt, hanem utána sem ajánlott! Jelenleg Magyarországon OEP támogatás nem igényelhető erre a  beavatkozás típusra.

 

Kérdés: 70 éves nyugdíjas vagyok, nincsenek már saját fogaim. Fogsorom van, ami alul nem stabil. Fogorvosom szerint csak a ragasztó a megoldás, azonban az nekem nem jó. Kérdésem lenne: egy beültetett fog stabilizálná-e azt?

A beültetés nagyon jó lehetőség a protézisek stabilizálására és helyén tartására, ragasztó és egyéb módszer nélkül! Sajnos azonban a mai technikákkal még egy darab implantátum kevés ehhez, minimum 2  beültetett műgyökér szükséges állcsontonként.

 

Kérdés: Középkorú férfiként implantátum beültetésre várok, kérdésem lenne: mely implantációs rendszerrel oldható meg altatásban a műtétem?

Egyik implantációs rendszer használata sem zárja ki az altatásos beavatkozás lehetóségét, ez kizárólag az adott intézmény felszereltségétől és szakszemélyzetétől függ.

 

Kérdés: Rendszeresen járok fogkő eltávolításra. Fél éven belül implantátumos hidat kaptam. Kérdésem lenne: továbbra is járhatok-e ugyanolyan kezelésre amit eddig kaptam?

A fogkőeltávolítás és higiéniai kezelés továbbra is, illetve mindenképpen rendszeresen javasolt. Azonban az implantátum kezelése más műszereket is igényelhet, ezért ajánlott tájékoztatni kezelés előtt a rendelőt. A pótlás speciális otthoni tisztításával kapcsolatban is kérjen felvilágosítást a szakembertől!

 

Kérdés: Fémérzékeny vagyok, de nagyon szeretnék beültetett fogat. Milyen anyagokból lehet választani és milyen eséllyel marad bent a számban? Illetve kérdésem még: le kell-e cserélni a többi pótlásomat, ami arany?

A fémérzékenység a beültetést nem befolyásolja, jelenleg az implantátumok titán anyagból készülnek és semmilyen kóros reakciót nem váltanak ki. A kilökődés esélye nagyon minimális, és nem az anyagtól függ. A titán implantátumra is készülhet arany- vagy fémmentes fogpótlás, egyik sem befolyásolja a többi meglévőt.

 

Kérdés: Szívbetegségem miatt vérhígító gyógyszert szedek. Hiányos fogazatom miatt beültetést szeretnék, mi a teendő és mik a műtét kockázatai, illetve emiatt kilökődhet-e?

A fogbeültetés egy átlagos ambuláns műtétnek felel meg, az erre vonatkozó orvosi utasítások a mérvadóak. A beavatkozást megelőzően a kezelőorvossal kell ellenőriztetni és beállítani a megfelelő gyógyszerszintet, majd a műtétet követően újra felkeresni Őt. A műtét közben a vérzéscsillapítás fokozottabb lehet, a kontrollvizsgálat ugyanúgy javasolt és a szövődmények kialakulásának esélye nem nagyobb.